Właściwości odżywcze nabiału

Właściwości odżywcze nabiałuOpracowana przez naukowców piramida żywieniowa jasno określa miejsce nabiału w hierarchii żywieniowej pod względem wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Nabiał to produkty mleczne, czyli mleko oraz wszystkie jego przetwory. Nabiał jest bogaty przede wszystkim w wapń. Wapń jest oczywiście szalenie istotny dla organizmu ludzkiego, ale jest bardzo ważny w okresie dorastania u dzieci i młodzieży. Dlatego właśnie dzieci powinny spożywać możliwie jak najwięcej nabiału. Wapń wspomaga rozwój kości oraz zębów – czyli tak naprawdę wpływa na coś szczególnie ważnego u kształtującego się dorosłego organizmu ludzkiego. Wapń zawarty w nabiale wpływa również na rozwój układu nerwowego oraz na prawidłowy przebieg i rozwój impulsów nerwowych. Poza wapniem produkty mleczne zawierają tak cenne dla organizmu białko oraz tłuszcze i cenne witaminy. Dlatego produkty należące do tej grupy powinno się spożywać w zalecanych ilościach każdego dnia. Niestety, ale niektórzy ludzie są uczuleni na zawarte w produktach mlecznych składniki w związku z czym zmuszeni są spożywać produkty zastępcze.